Pensioen op maat

In deeltijd met pensioen

Je kunt ervoor kiezen om je pensioen al eerder gedeeltelijk te laten ingaan. Je blijft dan voor een deel werken en voor het andere deel ontvang je pensioen. Dit kan vanaf je 55ste.
Wil je meer dan 5 jaar vóór je AOW-leeftijd in deeltijd met pensioen gaan? Dan stelt de Belastingdienst de extra voorwaarde dat je dienstverband wordt beëindigd voor het deel dat je in deeltijd met pensioen gaat.

Gevolgen voor je pensioen

Als je besluit om in deeltijd met pensioen te gaan, is je inkomen lager. Dit heeft 3 oorzaken:

  • je bouwt minder pensioen op, omdat je voor een deel eerder stopt met werken
  • je moet in theorie langer doen met je pensioen, omdat de uitkering eerder begint
  • je ontvangt mogelijk nog geen AOWAfkorting voor Algemene Ouderdomswet. Op grond van deze wet ontvang je vanaf een bepaalde leeftijd een ouderdomspensioen van de overheid. van de overheid

Wat moet je doen?

Spreek met je werkgever af wanneer je in deeltijd met pensioen wilt gaan, en geef dat aan ons door. Doe dit minimaal 3 maanden voordat de wijziging ingaat.

Wat kun je doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en laat de Pensioenplanner uitrekenen wat deze keuze betekent voor de hoogte van je pensioen.

Wat kun je verder doen?

Voordat je een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer je AOW ingaat.

Let op: Wij hebben geen zicht op je totale inkomenssituatie en de fiscale gevolgen van de keuzes die je maakt voor je pensioen. Ga dit zelf vooraf na of neem contact op met een (fiscaal) adviseur.

Wat kun je nog meer kiezen?