Pensioen meenemen

Meenemen of niet meenemen? Dat is de vraag die je jezelf over je pensioen moet stellen als je van werkgever wisselt. Je kunt je opgebouwde pensioen bij ons laten staan. In dat geval beheren wij je pensioen en krijg je het vanaf je pensioendatum uitgekeerd. Maar het kan interessant zijn om je pensioen mee te nemen naar je nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar.

Pensioen meenemen

Je kunt je pensioen meenemen naar het pensioenfonds of de -verzekeraar van je nieuwe werkgever. Dit heet waardeoverdrachtHet pensioen meenemen dat je bij je vorige werkgever hebt opgebouwd naar je nieuwe pensioenuitvoerder..
Vergelijk je oude en nieuwe pensioenregeling goed met elkaar. Dan kun je beter beslissen of het financieel gunstig is om je pensioen wel of niet mee te nemen naar je nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Let bijvoorbeeld op:

Hoe dan?

Vraag waardeoverdracht aan zo snel mogelijk nadat je aan je nieuwe pensioenregeling bent gaan deelnemen. Je doet dat bij je nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Pensioenfondsen zijn verplicht om mee te werken aan de waardeoverdracht als zij er financieel goed genoeg voor staan. Na je aanvraag ontvang je een voorstel. Pas als je met het voorstel akkoord bent, wordt je pensioen overgedragen.

Klein pensioen?

Is je opgebouwde pensioen lager dan €474,11 (2018) bruto per jaar? En neem je het niet mee naar uw nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar? Dan kunnen wij 2 jaar na je vertrek of op je pensioenrichtdatum besluiten om je pensioen in één keer uit te betalen. Dit heet afkoop.

Informatie voor jou

Als je uit dienst gaat, ontvang je van ons een brief met daarin een overzicht van het pensioen dat je hebt opgebouwd bij ons.

Pensioenvergelijker

Pensioenregelingen verschillen van elkaar. Om te kunnen kiezen wat je het beste kunt doen met je opgebouwde pensioen, kun je de pensioenregelingen vergelijken. De pensioenvergelijker helpt je daarbij. Download het formulier van de Pensioenvergelijker vanaf onze pagina Documenten.