Pensioen meenemen

Meenemen of niet meenemen? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen over je pensioen als je van werkgever wisselt. Veel hangt af van hoe hoog je pensioen is op het moment dat je uit dienst gaat. Dit bedrag staat op het pensioenoverzicht dat je krijgt als je uit dienst gaat. Je kunt ook inloggen in de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers of de landelijke pensioenwebsite www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een actueel overzicht van je pensioen.

1) Je pensioen is lager dan € 592,51 (2024)

Het ouderdomspensioen dat je bij ons pensioenfonds hebt opgebouwd tot je uit dienst ging, dragen wij automatisch over naar je nieuwe pensioenfonds of verzekeraar. Het gaat dus automatisch met jou mee naar je nieuwe baan. Elk jaar nadat je uit dienst bent gegaan, kijken we of je ergens anders pensioen opbouwt:

- Als dat zo is, dragen wij je pensioen over. Daar hoef je niets voor te doen. Je nieuwe pensioenfonds of verzekeraar meldt hoeveel pensioen jij erbij hebt gekregen volgens de pensioenregeling van dat fonds of die verzekeraar.

- Als je geen pensioenopbouw hebt via een nieuwe baan, blijft je pensioen bij ons staan en checken wij een jaar later opnieuw of je situatie is veranderd

- Dat doen we vijf jaar lang. Als het pensioen na die periode nog bij ons staat, krijg je van ons een brief met de vraag of je wilt dat wij het pensioen in één keer uitbetalen.

2) Je pensioen is hoger dan € 592,51 (2024)

Je moet zelf kiezen of je het pensioen meeneemt of niet. Wat is in jouw situatie verstandig?

  1. Niet meenemen
    Je kunt je opgebouwde pensioen bij ons fonds laten staan. In dat geval beheren wij je pensioen en krijg je het vanaf je pensioendatum uitgekeerd.

  2. Meenemen
    Ga je in loondienst werken bij een andere werkgever die ook een pensioenregeling heeft, dan kun je je pensioen meenemen. Dit heet waardeoverdrachtHet pensioen meenemen dat je bij je vorige werkgever hebt opgebouwd naar je nieuwe pensioenuitvoerder.. Vergelijk je oude en nieuwe pensioenregeling goed met elkaar. Dan kun je beter beslissen of het financieel gunstig is om je pensioen wel of niet mee te nemen naar je nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Let bijvoorbeeld op:

Hoe dan?

Vraag waardeoverdracht aan zo snel mogelijk nadat je aan je nieuwe pensioenregeling bent gaan deelnemen. Je doet dat bij je nieuwe pensioenfonds of -verzekeraar. Pensioenfondsen zijn verplicht om mee te werken aan de waardeoverdracht als zij er financieel goed genoeg voor staan. Na je aanvraag ontvang je een voorstel. Pas als je met het voorstel akkoord bent, wordt je pensioen overgedragen.

Informatie voor jou

Als je uit dienst gaat, ontvang je van ons een brief met daarin een overzicht van het pensioen dat je hebt opgebouwd bij ons.

Pensioenvergelijker

Pensioenregelingen verschillen van elkaar. Om te kunnen kiezen wat je het beste kunt doen met je opgebouwde pensioen, kun je de pensioenregelingen vergelijken. De pensioenvergelijker helpt je daarbij. Download het formulier van de Pensioenvergelijker vanaf onze pagina Documenten.