Pensioen op maat

Eerst minder pensioen, daarna meer

Wil je de eerste jaren van je pensioen minder pensioen ontvangen en later meer? Heb je bijvoorbeeld een partner die nog werkt? Dan kun je ervoor kiezen om in het begin minder ouderdomspensioen te ontvangen. Je kunt zelf de periode kiezen waarin je minder ouderdomspensioen ontvangt. Dat kan minimaal 1 jaar en maximaal 10 jaar zijn. Je kunt kiezen voor een termijn in hele jaren. In de jaren daarna ontvang je dan meer pensioen.

De hoogte van je pensioen kun je zelf bepalen, maar het lage pensioen mag niet lager zijn dan 75% van het hoge pensioen. In de lage periode ontvang je dan een pensioen van 75% van het pensioen dat je in de hoge periode ontvangt.

Wat moet je doen?

Geef aan ons door dat je eerst meer pensioen wilt ontvangen. Dit doe je met het keuzeformulier dat je automatisch van ons ontvangt 6 maanden voordat je de AOW-leeftijd bereikt, of uiterlijk 6 maanden voor je 67ste. Je kunt deze keuze later niet ongedaan maken.

Wat kun je doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en laat de Pensioenplanner uitrekenen wat deze keuze betekent voor de hoogte van je pensioen.

Wat kun je verder doen?

Voordat je een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer je AOW ingaat.

Let op: Wij hebben geen zicht op je totale inkomenssituatie en de fiscale gevolgen van de keuzes die je maakt voor je pensioen. Ga dit zelf vooraf na of neem contact op met een (fiscaal) adviseur.

Wat kun je nog meer kiezen?