Pensioen op maat

Eerst meer pensioen, daarna minder

Wil je de eerste jaren van je pensioen meer te besteden hebben? Dan kun je in het begin een hoger ouderdomspensioen ontvangen. Je kunt dit hogere ouderdomspensioen voor minimaal 1 jaar en maximaal 10 jaar laten ingaan. Je kunt kiezen voor een termijn in hele jaren. In de periode daarna ontvang je minder pensioen.

De hoogte van je pensioen kun je zelf bepalen, maar het lage pensioen mag niet lager zijn dan 75% van het hoge pensioen. In de lage periode ontvang je dan een pensioen van 75% van het pensioen dat je in de hoge periode ontvangt.

Wat moet je doen?

Geef aan ons door dat je eerst meer pensioen wilt ontvangen. Dit doe je met het keuzeformulier dat je automatisch van ons ontvangt 6 maanden voordat je de AOW-leeftijd bereikt, of uiterlijk 6 maanden voor je 67ste.

Wat kun je doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en laat de Pensioenplanner uitrekenen wat deze keuze betekent voor de hoogte van je pensioen.

Wat kun je verder doen?

Voordat je een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer je AOW ingaat.

Let op: Wij hebben geen zicht op je totale inkomenssituatie en de fiscale gevolgen van de keuzes die je maakt voor je pensioen. Ga dit zelf vooraf na of neem contact op met een (fiscaal) adviseur.

Wat kun je nog meer kiezen?