Mijn situatie verandert

Scheiden

Je partner en jij hebben besloten om uit elkaar te gaan. Een vervelende situatie die ook je pensioen beïnvloedt als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had voordat je met pensioen ging. Er gelden regels voor de verdeling van het ouderdomspensioen. Dat is vastgelegd in de ‘Wet Verevening pensioenrechten bij scheiding’. Je kunt ook afwijken van de wet door andere afspraken te maken.

Wat is er geregeld?

In de wet zijn 2 zaken geregeld:

  1. Je ex-partner krijgt een bijzonder partnerpensioen na je overlijden.
  2. Je ex-partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat je tijdens de relatie hebt opgebouwd.

1. Bijzonder partnerpensioen

Wanneer je partner en jij uit elkaar gaan, houdt je ex-partner wel recht op het partnerpensioen dat je tijdens je dienstverband bij MSD hebt opgebouwd. Zijn of haar deel noemen we ook wel bijzonder partnerpensioen.

Het bijzonder partnerpensioen wordt automatisch geregeld. Je ex-partner kan ervan afzien. Hij of zij ontvangt na je overlijden dan geen pensioen van ons. Wanneer je ex-partner dit besluit, stuur ons dan een brief met de verklaring van je ex-partner, door jullie beiden ondertekend.

Let op: dit besluit is eenmalig en onherroepelijk. Jij en je ex-partner kunnen hier dus niet later op terug komen.

2. Ouderdomspensioen

Je ex-partner en jij delen het ouderdomspensioen dat je tijdens jullie huwelijk hebt opgebouwd. U kunt dit via een formulier aan ons doorgeven. Dit formulier vindt u in Mijn Pensioencijfers of gebruik dit formulier. Je ex-partner krijgt zijn of haar deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks van ons. Dit pensioen gaat 1 maand na de datum waarop wij het formulier hebben ontvangen in. Als je ex-partner overlijdt, krijg je weer je volledige ouderdomspensioen van ons.

Andere afspraken

Je kunt ook andere afspraken maken:

  • niet ieder de helft, maar een andere verdeling
  • niet het pensioen dat tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap is opgebouwd, maar over een andere periode
  • een combinatie van de twee bovenstaande punten
  • het ouderdomspensioen en bijzonder partnerpensioen van je ex-partner omzetten in een eigen recht op ouderdomspensioen voor je ex-partner. Dit noemen we ook wel conversieEen eigen recht op ouderdomspensioen voor je ex-partner. Het pensioen van je ex-partner staat dan los van jouw eigen pensioen..

Maken je ex-partner en jij andere afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen? Binnen de wettelijke mogelijkheden bepalen jullie samen wat jullie redelijk vinden. Jullie moeten het beiden met de beslissingen eens zijn. Geef dit door via het formulier in Mijn Pensioencijfers of gebruik dit formulier. Ook hiervoor geldt dat je ex-partner zijn of haar deel van het ouderdomspensioen rechtstreeks van ons krijgt. Dit pensioen gaat 1 maand na de datum waarop wij het formulier hebben ontvangen in.