Mijn situatie verandert

Pensioen in het buitenland

Ga je emigreren? En wil je in het buitenland pensioen ontvangen? Dat kan. Je moet dan wel een paar dingen regelen.

1. Stuur een adreswijziging

Je geeft in een e-mail of brief aan ons door dat je bent verhuisd naar het buitenland. Ook als je verhuist in het buitenland moet je je nieuwe adres aan ons doorgeven.

2. Stuur elk jaar een levensbewijs

Als je pensioen van ons ontvangt in het buitenland, sturen wij je elk jaar een door jou in te vullen levensbewijs. Dat noemen we ook wel een attestatie de vitaDit is een document waaruit blijkt dat je nog in leven bent.. Dit moet je door een lokale overheidsinstantie of notaris laten ondertekenen. Daarna stuur je dit volledig ingevuld terug naar ons. Dat kan digitaal via Mijn Pensioencijfers. Ontvang je ook AOW van de Sociale Verzekeringsbank en heb je dit levensbewijs al opgestuurd naar de SVB? Dan ontvangen wij deze informatie automatisch via de SVB. Je hoeft dan niets te doen.

3. Wij houden premies en belasting in, maar misschien hoeft dat niet

Wij zijn verplicht om in Nederland premies en belasting (loonheffing) op je pensioen in te houden. Daardoor krijg je minder pensioen. Soms hoeft dat niet, omdat Nederland met een ander land hierover afspraken heeft gemaakt. Je kunt dan meer pensioen krijgen. Zo regel je dit:

  • Ga naar belastingdienst.nl;
  • Kijk bij: Aanvraag Vrijstelling van loonheffing;
  • Vul het formulier in;
  • je er recht op hebt, stuurt de belastingdienst je een vrijstellingsverklaring;
  • Stuur ons een kopie van deze vrijstellingsverklaring. Dan houden wij geen loonheffing in op je pensioen.

4. Ga je scheiden?

Als je in Nederland woont, krijgen we via de gemeente door dat je bent gescheiden. Als je in het buitenland woont niet. Dan geef je de scheiding zelf aan ons door.

5. Kom je te overlijden?

Als je in Nederland woont, krijgen we dit via de gemeente door. Als je in het buitenland woont niet. Je nabestaanden moeten dit aan ons fonds doorgeven.