Mijn situatie verandert

Pensioen in het buitenland

Ga je emigreren? En wil je in het buitenland pensioen ontvangen? Dat kan. Je moet dan wel een paar dingen regelen.

1. Stuur een adreswijziging

Je geeft via Mijn Pensioencijfers of in een e-mail of brief aan ons door dat je bent verhuisd naar het buitenland. Ook als je verhuist in het buitenland moet je je nieuwe adres aan ons doorgeven.

2. Controleer of wij je BSN hebben

Om pensioen te kunnen ontvangen hebben we je BSN nodig. Meestal hebben we dit al van je, maar in sommige gevallen ook niet. Controleer daarom of dit is ingevuld in Mijn Pensioencijfers.

3. Geef je bankrekeningnummer door

Met je verhuizing naar het buitenland verandert misschien ook het bankrekeningnummer waarop je het pensioen wil ontvangen. Log dan in op Mijn Pensioencijfers en geef een nieuw rekeningnummer door via het formulier Betaalgegevens wijzigen.

 • Pensioen ontvangen buiten Europa > let op extra kosten
  Heb je een rekeningnummer buiten de EU? Let dan goed op. Je pensioen overmaken naar een rekeningnummer buiten de EU brengt kosten met zich mee. Het pensioenfonds betaalt hiervoor extra kosten. Daarnaast kan de buitenlandse bank extra kosten bij jou in rekening brengen. Deze gaan van jouw pensioen af. De hoogte van deze kosten verschillen per bank en per land. Het pensioenfonds heeft hier geen invloed op.

  Pensioen ontvangen buiten Europa > je ontvangt je pensioen later
  Wij maken de pensioenen elke 23e van de maand over. Valt deze dag in een weekend of op een feestdag, dan maken wij het over op de werkdag vóór de 23e. Omdat de betaling buiten Europa gaat, staat het geld niet dezelfde dag op je rekening. Dit kan een paar dagen duren.

  Open een rekening binnen Europa

  Wil je deze kosten of latere ontvangstdatum van je pensioen voorkomen? Kijk dan of je binnen Europa een rekening kunt openen. Wij maken je pensioen dan op deze rekening over.

 • Pensioen ontvangen binnen Europa
  Heb je een Nederlands rekeningnummer of een rekeningnummer binnen Europa dan zijn er geen kosten. Je ontvangt je pensioen op de 23e van elke maand. Valt deze dag in het weekend of op een feestdag, dan maken wij het over op de werkdag vóór de 23e.

4. Stuur elk jaar een levensbewijs

Als u pensioen van ons ontvangt in het buitenland, verzoeken wij u elk jaar om te bewijzen dat u in leven bent. U laat hiervoor de Attestatie de vita Dit is een document waaruit blijkt dat je nog in leven bent.invullen. Dit moet u door een lokale overheidsinstantie of notaris laten ondertekenen. Daarna stuurt u dit volledig ingevuld terug naar ons. Dat kan ook digitaal via Mijn Pensioencijfers.

Ontvang je ook AOW van de Sociale Verzekeringsbank en heb je dit levensbewijs al opgestuurd naar de SVB?

 • Was dit langer dan drie maanden geleden? Dan ontvangen wij deze informatie automatisch via de SVB. Je hoeft dan niets te doen.
 • Was dit in de laatste drie maanden? Stuur ons dan een kopie van deze attestatie de vita. Je hoeft het origineel dat je van ons kreeg, niet toe te sturen.

Lees meer over het aanleveren van de Attestatie de vita en kijk hier voor de veelgestelde vragen van de Attestatie de vita.

5. Wij houden premies en belasting in, maar misschien hoeft dat niet

Wij zijn verplicht om in Nederland premies en belasting (loonheffing) op je pensioen in te houden. Daardoor krijg je netto minder pensioen. Soms hoeft dat niet, omdat Nederland met een ander land hierover afspraken heeft gemaakt. Je kunt dan meer pensioen krijgen. Zo regel je dit:

 • Ga naar belastingdienst.nl;
 • Kijk bij: Aanvraag Vrijstelling van loonheffing;
 • Vul het formulier in;
 • Als je er recht op hebt, stuurt de belastingdienst je een vrijstellingsverklaring;
 • Stuur ons een kopie van deze vrijstellingsverklaring. Dan houden wij geen loonheffing in op je pensioen.

Goed om te weten: mogelijk moet je een bijdrage aan zorgverzekering betalen via CAK, omdat je in het buitenland woont. Lees meer hierover op de website van CAK.

6. Ga je scheiden?

Als je in Nederland woont, krijgen we via de gemeente door dat je bent gescheiden. Als je in het buitenland woont niet. Dan geef je de scheiding zelf aan ons door.

7. Kom je te overlijden?

Als je in Nederland woont, krijgen we dit via de gemeente door. Als je in het buitenland woont niet. Je nabestaanden moeten dit aan ons fonds doorgeven.