Pensioen op maat

Eerst meer pensioen, daarna minder

Wil je de eerste jaren van je pensioen meer te besteden hebben? Bijvoorbeeld omdat je de eerste jaren wilt gaan reizen? Dan kun je in het begin een hoger ouderdomspensioen ontvangen. Of je deze mogelijkheid hebt, hangt af van het pensioenreglement dat op jou van toepassing is. Bekijk in dit schema welk reglement voor jou geldt.

Je kunt de hogere uitkering voor minimaal één jaar en maximaal tien jaar laten ingaan. Je kunt kiezen voor een termijn in hele jaren. Deze hogere uitkering zal na deze periode vanzelf overgaan naar een lagere uitkering.

De hoogte van je pensioen mag je niet zelf bepalen. Hiervoor is een standaard verhouding vastgesteld. Deze verhouding vind je terug in je pensioenreglement.

Wat moet je doen?

Geef aan ons door dat je eerst meer pensioen wilt ontvangen. Dit doe je met het keuzeformulier dat je automatisch van ons ontvangt 6 maanden voordat je de AOW-leeftijd bereikt, of 6 maanden voor de eerdere pensioenleeftijd volgens je regeling. Je kunt deze keuze later niet ongedaan maken.

Wat kun je doen?

Voordat je een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer je AOW ingaat.

Let op: Wij hebben geen zicht op je totale inkomenssituatie en de fiscale gevolgen van de keuzes die je maakt voor je pensioen. Ga dit zelf vooraf na of neem contact op met een (fiscaal) adviseur.

Wat kun je nog meer kiezen?