Pensioen op maat

Eerder met pensioen eventueel in combinatie met deeltijd pensioen

Eerder met pensioen

Je kunt ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan dan de pensioenleeftijd die in je reglement staat. Hoe vroeg je met pensioen kunt gaan hangt af van het pensioenreglement dat op jou van toepassing is. Bekijk in dit schema welk reglement voor jou geldt.

Wil je meer dan 5 jaar vóór je AOW-leeftijd met pensioen gaan? Dan kan dit alleen als je dienstverband wordt beëindigd (dit is een extra voorwaarde van de Belastingdienst).

Datum uit dienst bij MSD Pensioenreglement dat op jou van toepassing is (standaard-) pensioenleeftijd Mogelijkheid om eerder met pensioen te gaan? Mogelijkheid om later met pensioen te gaan?
Voor 1-1-1998 Reglement 1973 65 jaar Ja, tussen 57,5 - 65 jaar Nee
Tussen 1-1-1998 en 1-1-2006 Reglement 1998 62 jaar Ja, tussen 57,5 - 62 jaar Ja, tussen 62 - 65 jaar
Tussen 1-1-2006 en 1-1-2014 Reglement 2006 65 jaar Ja, tussen 55 - 65 jaar Nee
Na 1-1-2014 Reglement 2014 67 jaar Ja, tussen 55 - 67 jaar Nee

Gevolgen voor je pensioen

Als je eerder met pensioen gaat, dan is je inkomen lager. Dit heeft 3 redenen:

  1. je ontvangt mogelijk nog geen AOWAfkorting voor Algemene Ouderdomswet. Op grond van deze wet ontvang je vanaf een bepaalde leeftijd een ouderdomspensioen van de overheid. van de overheid
  2. je bouwt minder pensioen op als je eerder stopt met werken
  3. je moet in theorie langer doen met je pensioen, omdat de uitkering eerder ingaat

Geldt voor jou Pensioenreglement 1973, Pensioenreglement 2006 of Pensioenreglement 2014? Dan heeft het vervroegen van je ouderdomspensioen géén invloed op je partnerpensioen en wezenpensioen. Geldt voor jou Pensioenreglement 1998? Dan wordt het partnerpensioen ook verlaagd op het moment dat je eerder met pensioen gaat.

Wat moet je doen?

Maak je keuze minimaal 3 maanden voordat je met pensioen wilt gaan. En geef je keuze aan ons door.

Wat kun je doen?

Om de periode tussen je vervroegde pensioendatum en de pensioenleeftijd in je reglement (of je AOW-leeftijd) te overbruggen kun je ouderdomspensioen inruilen voor tijdelijk ouderdomspensioen. Of je deze mogelijkheid hebt, hangt ook af van het pensioenreglement dat op jou van toepassing is.
Voordat je een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer je AOW ingaat.

Let op: Wij hebben geen zicht op je totale inkomenssituatie en de fiscale gevolgen van de keuzes die je maakt voor je pensioen. Ga dit zelf vooraf na of neem contact op met een (fiscaal) adviseur.

In deeltijd met pensioen

Je kunt ervoor kiezen om je pensioen al eerder gedeeltelijk te laten ingaan. Dit kan in combinatie met vervroegde pensioeningang. Het deel van je pensioen dat niet vervroegd ingaat, komt dan tot uitkering op je reglementaire pensioendatum (afhankelijk van je pensioenreglement).

Deeltijd pensionering in combinatie met vervroegde pensioeningang is op grond van een bestuursbesluit vanaf 1 juli 2022 mogelijk voor gewezen deelnemers. Deze optie is niet in de oude pensioenreglementen opgenomen.

Wil je meer dan 5 jaar vóór je AOW-leeftijd in deeltijd met pensioen gaan? Dan stelt de Belastingdienst de extra voorwaarde dat je dienstverband wordt beëindigd voor het deel dat je in deeltijd met pensioen gaat.

Gevolgen voor je pensioen

Als je besluit om in deeltijd met pensioen te gaan, is je inkomen lager. Dit heeft 3 oorzaken:
• je bouwt minder pensioen op, omdat je voor een deel eerder stopt met werken
• je moet in theorie langer doen met je pensioen, omdat de uitkering eerder begint
• je ontvangt mogelijk nog geen AOW van de overheid

Wat moet je doen?

Geef minimaal 6 maanden voordat je met vervroegd pensioen wilt gaan, ook aan ons door als je in deeltijd met pensioen wilt gaan.

Wat kun je verder doen?

Voordat je een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer je AOW ingaat.
Let op: Wij hebben geen zicht op je totale inkomenssituatie en de fiscale gevolgen van de keuzes die je maakt voor je pensioen. Ga dit zelf vooraf na of neem contact op met een (fiscaal) adviseur.

 

Wat kun je nog meer kiezen?