Pensioen op maat

Eerst minder pensioen, daarna meer

Wil je de eerste jaren van je pensioen minder pensioen ontvangen en later meer? Heb je bijvoorbeeld een partner die nog werkt? Dan kun je ervoor kiezen om in het begin minder ouderdomspensioen te ontvangen. Of je deze mogelijkheid hebt, hangt af van het pensioenreglement dat op jou van toepassing is. Bekijk in dit schema welk reglement voor jou geldt.

Je kunt zelf de periode kiezen waarin je minder ouderdomspensioen ontvangt. Dat kan minimaal 1 jaar en maximaal 10 jaar zijn. Je kunt kiezen voor een termijn in hele jaren. In de jaren daarna ontvang je dan meer pensioen.

De hoogte van de lagere uitkering van je pensioen mag je niet zelf bepalen. Hiervoor is een standaard verhouding vastgesteld. Deze verhouding vind je terug in je pensioenreglement.

Wat moet je doen?

Geef aan ons door dat je eerst minder pensioen wilt ontvangen. Dit doe je met het keuzeformulier dat je automatisch van ons ontvangt 6 maanden voordat je de AOW-leeftijd bereikt, of 6 maanden voor de eerdere pensioenleeftijd volgens je regeling.. Je kunt deze keuze later niet ongedaan maken.

Wat kun je verder doen?

Voordat je een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer je AOW ingaat.

Let op: Wij hebben geen zicht op je totale inkomenssituatie en de fiscale gevolgen van de keuzes die je maakt voor je pensioen. Ga dit zelf vooraf na of neem contact op met een (fiscaal) adviseur.