Pensioen op maat

Ouderdomspensioen inruilen voor tijdelijk ouderdomspensioen

Het inruilen van ouderdomspensioen voor tijdelijk ouderdomspensioen is interessant wanneer je eerder met pensioen wilt gaan. Om de periode tussen je vervroegde pensioendatum en de pensioenleeftijd van je reglement te overbruggen kun je een deel van uw ouderdomspensioen inruilen voor tijdelijk ouderdomspensioen. Tijdelijk ouderdomspensioen is ouderdomspensioen dat je vóór de pensioenleeftijd die in je regeling staat, laat uitbetalen.

De tarieven voor deze uitruil worden jaarlijks vastgesteld. De tarieven verschillen per reglement (omdat de pensioenleeftijd in elk reglement anders is). Bekijk in dit schema welk reglement voor jou geldt.

Datum uit dienst bij MSD Pensioenreglement dat op jou van toepassing is Mogelijkheid van uitruilen ouderdomspensioen in tijdelijk pensioen (TOP), alleen bij vervroegde ingang van het ouderdomspensioen
Voor 1-1-1998 Reglement 1973 Nee
Tussen 1-1-1998 en 1-1-2006 Reglement 1998 Ja (TOP komt tot uitkering tot 65 jaar)
Tussen 1-1-2006 en 1-1-2014 Reglement 2006 Ja (TOP komt tot uitkering tot 65 jaar)
Na 1-1-2014 Reglement 2014 Ja (TOP komt tot uitkering tot ingangsdatum AOW)

Voor wie?

Of je ouderdomspensioen kunt uitruilen voor tijdelijk ouderdomspensioen, en tot welke leeftijd je dit tijdelijke ouderdomspensioen krijgt, is afhankelijk van het pensioenreglement dat op jou van toepassing is.

Wat moet je doen?

Enkele maanden voordat je met (vervroegd) pensioen gaat kun je deze keuze maken. Dit doe je met het keuzeformulier dat je automatisch van ons ontvangt 6 maanden voordat je de AOW-leeftijd bereikt, of 6 maanden voor de eerdere pensioenleeftijd volgens je regeling. Je kunt deze keuze later niet ongedaan maken.

Wat kun je verder doen?

Voordat je een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer je AOW ingaat.

Let op: Wij hebben geen zicht op je totale inkomenssituatie en de fiscale gevolgen van de keuzes die je maakt voor je pensioen. Ga dit zelf vooraf na of neem contact op met een (fiscaal) adviseur.

Wat kun je nog meer kiezen?