Nieuws

‘Bedrag ineens’ opnieuw uitgesteld: wat als je bijna met pensioen gaat?

De regering kondigde in 2020 een nieuwe mogelijkheid aan voor iedereen die met pensioen gaat. Je kan dan een deel - maximaal 10% - van jouw pensioen in één keer opnemen (‘bedrag ineens’). Dit zou op 1 januari 2023 ingaan.

Kort geleden werd deze nieuwe mogelijkheid met 6 maanden uitgesteld. Maar ook deze ingangsdatum (1 juli 2023) lijkt niet haalbaar. Wij verwachten dat de regering binnenkort een volgend uitstel bekendmaakt.

Wat betekent dit voor jou?

Je kunt natuurlijk gewoon in 2023 met pensioen gaan. Alleen kun je voorlopig géén gebruik maken van de mogelijkheid om een deel van jouw pensioen op te nemen. In ieder geval niet bij (pre)pensionering vóór 1 juli. Maar de rest van het jaar zeer waarschijnlijk ook niet.

Ligt je reglementaire (pre)pensioendatum óp of ná 1 juli 2023? Dan wachten we daarom voorlopig even met het versturen van de zogenaamde pensioneringsbrieven. Normaal gesproken krijgt iedereen 6 maanden vóórdat hij of zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt zo’n brief van ons. Nu wachten we even tot de regering meer duidelijkheid geeft. Als er op 1 maart nog geen nieuws is, gaan we de pensioneringsbrieven alsnog versturen. Je hebt dan nog voldoende tijd om jouw pensioenkeuzes door te geven.

Wat kun je doen?

Als je straks graag een deel van jouw pensioen in één keer opneemt, kun je misschien nog afwachten wat er gaat gebeuren en jouw pensioen iets later laten ingaan. We verwachten dat een bedrag ineens opnemen vanaf 1 januari 2024 wél mogelijk is.

Het is bij ons fonds niet altijd mogelijk om jouw (pre)pensioen later in te laten ingaan. Kijk op de website onder “Verandert je situatie? – Bijna met pensioen” (bij deelnemers of oud-deelnemers) of onder “Wat is pensioen? – Soorten pensioen – Prepensioen” (bij deelnemers of oud-deelnemers).

Of neem contact met ons op voor meer informatie.

Hou er wel rekening mee dat ‘bedrag ineens’ niet met alle andere keuzemogelijkheden voor de ingang van je pensioen gecombineerd kan worden. Meer informatie over ’bedrag ineens’ lees je in de Beter Pensioen van november 2022. Veel is dus nog onduidelijk. Zodra er nieuws is, hoor je dat zo snel mogelijk van ons!

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op.