Pensioenregeling in 2022: je gaat minder pensioen opbouwen

Wat betekent dat voor jou?

Per 1 januari 2022 is het opbouwpercentage verlaagd. Werk je bij MSD? Dan bouw je vanaf nu minder pensioen op.

Wat betekent dit voor je pensioen?

Pensioen voor jezelf

Als werknemer bouw je elk jaar over een deel van je salaris een percentage aan pensioen op. Dit percentage wijzigt vanaf 1 januari 2022 van 1,738% naar 1,578%. Hierdoor bouw je jaarlijks minder pensioen op. Het pensioen dat je tot 1 januari 2022 hebt opgebouwd, verandert niet. Het pensioen dat je kunt bereiken als je tot 67 jaar pensioen blijft opbouwen, wordt wel lager. Dit geldt ook voor arbeidsongeschikte deelnemers met een premievrije pensioenopbouw. Hoe ouder je bent, des te kleiner de gevolgen van deze wijziging zijn.

Je vindt jouw persoonlijke, actuele pensioenbedragen achter de inlog in Mijn Pensioencijfers.

Pensioen voor je partner en kinderen

Daarnaast bouw je ook pensioen op voor je partner en kinderen als je komt te overlijden. Dit noemen we partner- en wezenpensioen. Je bouwt vanaf 2022 respectievelijk 70% en 10,5% van het opbouwpercentage ouderdomspensioen aan partner- en wezenpensioen op. Het opbouwpercentage voor partnerpensioen wijzigt vanaf 1 januari 2022 van 1,313% naar 1,105%. Door het lagere opbouwpercentage, bouw je dus ook minder pensioen op voor je partner en kinderen. Het partner- en wezenpensioen dat je tot 1 januari 2022 hebt opgebouwd, verandert niet.Kom je te overlijden? Dan wordt er doorgerekend met het lagere opbouwpercentage. Hoe ouder je bent, des te kleiner de gevolgen van deze wijziging zijn.

Je vindt jouw persoonlijke, actuele pensioenbedragen achter de inlog in Mijn Pensioencijfers.

Waarom zijn deze wijzigingen nodig?

De werkgever en de vakbonden (samen: de sociale partners) hebben voor de pensioenregeling een maximale premie afgesproken. Er is gebleken dat de premie niet langer voldoende is voor de pensioenopbouw van 1,738%. Dat komt onder meer door de langdurig lage rente. Daarom moest het pensioenfonds het opbouwpercentage verlagen.

Meer informatie

  • Actieve deelnemers (werknemers) en arbeidsongeschikten ontvangen in het eerste kwartaal van 2022 een persoonlijke brief over deze wijzigingen.
  • In Mijn Pensioencijfers zie je wat deze wijzigingen betekenen voor je eigen pensioenbedragen.
  • Op Mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een totaaloverzicht van je pensioen, inclusief AOW en pensioen van eventuele andere werkgevers. Ook in de bedragen die je hier ziet is het nieuwe opbouwpercentage verwerkt.
  • Op deze website vind je rekenvoorbeelden en veelgestelde vragen en antwoorden.
  • Op onze website vind je ook het aangepaste volledige pensioenreglement.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.