Nieuws

Je pensioen gaat niet omhoog per 1 juli 2016

Het bestuur probeert jaarlijks per 1 juli de pensioenen te verhogen met maximaal de loon- of prijsstijgingen. Deze jaarlijkse verhoging heet ook wel toeslagverlening (of indexatie).

Een verhoging (toeslag) moet er voor zorgen dat je pensioen zijn waarde houdt. Het besluit om de pensioenen niet te verhogen geldt voor iedereen, dat wil zeggen voor:

  • het opgebouwde pensioen van deelnemers
  • de uitkeringen aan pensioengerechtigden
  • het opgebouwde pensioen dat oud-deelnemers hebben laten staan na hun vertrek

Informatie voor deelnemers

De ambitie is om de pensioenen van deelnemers (actieven) te verhogen met de algemene component van de loonontwikkeling bij MSD tussen 1 april 2015 en 31 maart 2016. Dit was 1,25%. Het bestuur heeft besloten je opgebouwde pensioen niet te verhogen per 1 juli 2016. Reden is dat de financiële positie van Pensioenfonds MSD hiervoor momenteel nog niet goed genoeg is gelet op de lange termijn doelstelling van ons fonds.

Informatie voor oud-deelnemers, arbeidsongeschikte deelnemers met premievrije pensioenopbouw en pensioengerechtigden

De ambitie is om de pensioenen van de oud-deelnemers, arbeidsongeschikte deelnemers met premievrije pensioenopbouw en pensioengerechtigden te verhogen met een bepaalde prijsontwikkeling tussen april 2015 en april 2016. Omdat de prijsontwikkeling in deze periode negatief was (-/-0,1%) bedraagt de verhoging 0%. Bovendien is de financiële positie van Pensioenfonds MSD niet voldoende om de pensioenen te kunnen verhogen.

Dekkingsgraad

Het wel of niet verhogen van de pensioenen is afhankelijk van de financiële positie van het pensioenfonds. De dekkingsgraad gebaseerd op marktwaarde is hiervoor een belangrijke graadmeter. Deze dekkingsgraad was op 31 maart 2016 110,1%.

Volgens het beleidskader van Stichting Pensioenfonds MSD kunnen de pensioenen alleen verhoogd worden als de marktwaarde-dekkingsgraad hoger is dan 125%. Een dekkingsgraad van 125% betekent dat tegenover iedere euro die nu en in de toekomst aan pensioen uitgekeerd moet worden, € 1,25 in kas zit.

Het bestuur is van mening dat toekennen van indexatie onder deze grens niet prudent is gezien de lange termijn doelstelling van het fonds. Het doel op lange termijn is het voorkomen dat opgebouwde pensioenaanspraken en pensioenuitkeringen verlaagd moeten worden. De financiële positie van Stichting Pensioenfonds MSD is weliswaar goed, zeker in relatie tot diverse andere pensioenfondsen, maar nog niet goed genoeg voor het financieren van een toeslagverlening.

Voor het verhogen van de pensioenen is geen reserve gevormd en er wordt geen premie voor betaald. Het is geen garantie.

Meer informatie

Voor meer informatie over toeslagverlening kijk je op deze website bij verhoging pensioen voor deelnemers, oud-deelnemers of gepensioneerden.

Bron: Bestuur