Nieuws

Scheiden? Maak goede afspraken over jouw pensioen

Op 15 september is het de Dag van de Scheiding. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor goede begeleiding bij een scheiding. Dat is ook nodig, want er moet heel wat geregeld worden. Oók voor je pensioen. Jouw ex-partner heeft namelijk recht op een deel van je pensioen. Je kunt hier andere afspraken over maken. Het is belangrijk om daar goed over na te denken.

Recht op partnerpensioen bij overlijden

Partnerpensioen is het pensioen dat jouw partner krijgt als je zou overlijden. Na een scheiding krijgt jouw ex-partner het partnerpensioen dat is opgebouwd tot aan de scheiding. We noemen dit ‘bijzonder partnerpensioen’. Was je niet getrouwd, maar had je jouw partner wel bij ons aangemeld? Ook dan heeft hij of zij recht op bijzonder partnerpensioen. Krijg je een nieuwe partner? Dan kan deze alleen het partnerpensioen krijgen dat is verzekerd na de scheiding van jouw vorige partner.

Goed om te weten: krijg je een nieuwe partner als je al met pensioen bent? Dan heeft jouw nieuwe partner geen recht meer op partnerpensioen.

Recht op ouderdomspensioen bij ingang pensioen

Jouw ex-partner heeft ook recht op een deel van jouw ouderdomspensioen. Het gaat om de helft van het pensioen dat je opbouwde tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Jouw ex-partner heeft pas recht op dit deel als je met pensioen gaat. Maar alleen als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had.

Maak samen afspraken

Spreek je met jouw ex-partner liever iets anders af over het ouderdomspensioen? Of over het bijzonder partnerpensioen? Dat mag! Lees welke andere afspraken je met jouw ex-partner kunt maken. Leg die afspraken goed vast. Bijvoorbeeld in een echtscheidingsconvenant. Vergeet niet de afspraken over jouw pensioen aan ons door te geven. Zonder onze verklaring van uitvoering gelden de afspraken namelijk niet. Doe dit binnen twee jaar na de scheiding.

Tip: je kunt ook al eerder samen afspraken maken over de verdeling van het pensioen. Bijvoorbeeld in de huwelijkse voorwaarden. Dan hoef je er bij een scheiding niet meer over na te denken, wel zo handig. Vergeet niet om die afspraken ook aan ons door te geven.

Vragen?

Veel informatie over je pensioen vind je op onze website. In Mijn Pensioencijfers zie je een overzicht van jouw pensioen. Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.