Hoe krijg ik financieel advies over mijn pensioen?

Check regelmatig je pensioen; die goede raad geeft Pensioenfonds MSD voortdurend. Zo zie je op tijd of het nodig is om actie te ondernemen. Om onze deelnemers daarbij op weg te helpen informeren we op allerlei manieren. Maar advies geven we niet. Waarom eigenlijk niet?

Een pensioenfonds mag geen advies geven aan deelnemers.

Dat is wettelijk zo vastgelegd. Dat geldt voor iedereen die namens het pensioenfonds spreekt. Denk dus aan de bestuursleden, maar ook aan onze klantenservice. We hebben geen vergunning om advies te mogen geven en we zijn als pensioenfonds geen onafhankelijke partij voor onze deelnemers. Een advies over iemands pensioen kan namelijk grote financiële gevolgen hebben.

Wel mag het pensioenfonds deelnemers inzicht geven in hun pensioen. Dat is zelfs verplicht, zodat de deelnemer kan handelen als dat nodig zou zijn. Dat doen we onder andere door handreikingen te geven waarmee je zelf verder kunt.

Zo wijzen we hier de weg naar meer informatie over persoonlijk financieel advies:

1. Nibud Op de website van het Nibud staat het artikel ‘Hoe vindt u een goede financiële adviseur?2. Wijzer in Geldzaken Een andere onafhankelijke partij die je kan helpen bij het vinden van een financieel adviseur is Wijzer in geldzaken. Op de website vind je een ‘Checklist financieel advies’.

Van wie krijg ik straks pensioen?

In Nederland bouw je op drie manieren pensioen op.

  1. De basis voor het pensioen is de AOW. De AOW is er voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Dit pensioen krijg je vanaf de AOW-leeftijd van de overheid.
  2. Daar bovenop bouwen veel Nederlanders pensioen op via hun werkgever. Zo bouwen werknemers van MSD pensioen op bij ons fonds. De pensioenregelingen zijn per werkgever verschillend.
  3. Tot slot kun je besluiten om een deel van je pensioen zelf te regelen. Bijvoorbeeld met een lijfrente of banksparen. Hoeveel pensioen je hierbinnen kunt bereiken hangt af van de fiscale ruimte die je hebt. Voor dit deel van het pensioen kan het verstandig zijn om een financieel adviseur in te schakelen. In het Pensioen 1-2-3 op onze website lees je meer over hoe je pensioen opbouwt.