Nieuws

Pensioenregeling in 2022: wat verandert er?

Per 1 januari 2022 is het opbouwpercentage verlaagd. Werk je bij MSD? Dan bouw je vanaf nu minder pensioen op.

Wat betekent dit voor je pensioen?

Als werknemer bouw je elk jaar over een deel van je salaris een percentage aan pensioen op. Dit percentage wijzigt vanaf 1 januari 2022 van 1,738% naar 1,578%. Hierdoor bouw je jaarlijks minder pensioen op. Het pensioen dat je tot 1 januari 2022 hebt opgebouwd, verandert niet. Het pensioen dat je kunt bereiken als je tot 67 jaar pensioen blijft opbouwen, wordt wel lager. Dit geldt ook voor arbeidsongeschikte deelnemers met een premievrije pensioenopbouw.

Daarnaast bouw je ook partner- en wezenpensioen op (respectievelijk 70% en 10,5% van het ouderdomspensioen). Door het lagere opbouwpercentage, bouw je dus ook minder pensioen op voor je partner en kinderen. Kom je te overlijden? Dan wordt er doorgerekend met het lagere opbouwpercentage. Hoe ouder je bent, des te kleiner de gevolgen van deze wijziging zijn.

Waarom is deze wijziging nodig?

De werkgever en de vakbonden (samen: de sociale partners) hebben voor de pensioenregeling een maximale premie afgesproken. Er is gebleken dat de premie niet langer voldoende is voor de pensioenopbouw van 1,738%. Dat komt door onder meer door de langdurig lage rente. Daarom moest het pensioenfonds het opbouwpercentage verlagen.

Meer informatie

Binnenkort informeren we je via een (digitale) brief over de gevolgen van deze verlaging voor je pensioen. We zullen de website dan ook uitbreiden met rekenvoorbeelden en veelgestelde vragen en antwoorden. We verwachten dat Mijn Pensioencijfers en de pensioenplanner medio februari zijn bijgewerkt.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.