Pensioenregeling in 2022

Antwoorden op veelgestelde vragen.

Terug naar het overzicht
 • Wat is er gewijzigd per 1 januari 2022?

  Per 1 januari 2022 is het opbouwpercentage verlaagd van 1,738% naar 1,578%. Werk je bij MSD? Dan bouw je vanaf nu minder pensioen op.

 • Voor wie geldt deze wijziging?

  Deze wijziging geldt voor werknemers van MSD (actieve deelnemers) en arbeidsongeschikte werknemers met premievrije pensioenopbouw. Het pensioen dat je tot 1 januari 2022 hebt opgebouwd, verandert niet.

  Deze wijziging heeft dus geen invloed op de pensioenuitkering van pensioengerechtigden of de opgebouwde pensioenaanspraken van oud-werknemers.

 • Waarom wordt het opbouwpercentage verlaagd?

  De werkgever en de vakbonden (samen: de sociale partners) hebben voor de pensioenregeling een maximale premie afgesproken. Er is gebleken dat de premie niet langer voldoende is voor de pensioenopbouw van 1,738%. Dat komt onder meer door de langdurig lage rente. Daarom moest het pensioenfonds het opbouwpercentage verlagen.

 • Wat betekent de verlaging van het opbouwpercentage voor mijn pensioen?

  Als werknemer bouw je elk jaar over een deel van je salaris een percentage aan pensioen op. Dit percentage wijzigt vanaf 1 januari 2022 van 1,738% naar 1,578%. Hierdoor bouw je jaarlijks minder pensioen op. Het pensioen dat je tot 1 januari 2022 hebt opgebouwd, verandert niet. Het pensioen dat je kunt bereiken als je tot 67 jaar pensioen blijft opbouwen, wordt wel lager. Dit geldt ook voor arbeidsongeschikte deelnemers met een premievrije pensioenopbouw. Hoe ouder je bent, des te kleiner de gevolgen van deze wijziging zijn.

 • Wat betekent de verlaging van het opbouwpercentage voor het pensioen van mijn partner?

  Naast pensioen voor jezelf, bouw je automatisch ook pensioen op voor je partner en kinderen als je komt te overlijden. Dit noemen we partner- en wezenpensioen. Je bouwt vanaf 2022 respectievelijk 70% en 10,5% van het opbouwpercentage ouderdomspensioen aan partner- en wezenpensioen op. Het opbouwpercentage voor partnerpensioen wijzigt vanaf 1 januari 2022 van 1,313% naar 1,105%.  Door het lagere opbouwpercentage, bouw je dus ook minder pensioen op voor je partner en kinderen. Kom je te overlijden? Dan wordt er doorgerekend met het lagere opbouwpercentage. Hoe ouder je bent, des te kleiner de gevolgen van deze wijziging zijn.

 • Waar vind ik mijn persoonlijke pensioencijfers?

  Je vindt jouw persoonlijke, actuele pensioenbedragen achter de inlog in Mijn Pensioencijfers. Op Mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een totaaloverzicht van je pensioen, inclusief AOW en pensioen van eventuele andere werkgevers. Ook in de bedragen die je hier ziet is het nieuwe opbouwpercentage verwerkt.

 • Hoe en wanneer krijg ik meer informatie?

  Deelnemers voor wie dit geldt, ontvangen in het eerste kwartaal van 2022 een persoonlijke (digitale) brief over deze wijzigingen. In die brief staan geen persoonlijke pensioenbedragen. Wat de verlaging van de opbouw voor je pensioen betekent, zie je terug in Mijn Pensioencijfers.

 • Mijn vraag staat er niet bij.

  Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.