Pensioenopbouw vanaf 2024

Antwoorden op veelgestelde vragen.

Terug naar het overzicht
 • Wat is er gewijzigd per 1 januari 2024?

  Per 1 januari 2024 is het opbouwpercentage verhoogd van 1,650% naar 1,738%. Werk je bij MSD? Dan bouw je vanaf nu meer pensioen op.

 • Voor wie geldt deze wijziging?

  Het verhoogde opbouwpercentage geldt voor werknemers van MSD (actieve deelnemers) en arbeidsongeschikte werknemers met premievrije pensioenopbouw. Het pensioen dat je tot 1 januari 2024 hebt opgebouwd, verandert niet.

  Deze wijzigingen hebben dus geen invloed op de pensioenuitkering van pensioengerechtigden of de opgebouwde pensioenaanspraken van oud-werknemers.

 • Wat betekent de verhoging van het opbouwpercentage voor mijn pensioen?

  Als werknemer bouw je elk jaar over een deel van je salaris een percentage aan pensioen op. Dit percentage wijzigt vanaf 1 januari 2024 van 1,650% naar 1,738%. Hierdoor bouw je jaarlijks iets meer pensioen op. Het pensioen dat je tot 1 januari 2024 hebt opgebouwd, verandert niet. Het pensioen dat je kunt bereiken als je tot 67 jaar pensioen blijft opbouwen, wordt hoger. Dit geldt ook voor arbeidsongeschikte deelnemers met een premievrije pensioenopbouw.

 • Wat betekent de verhoging van het opbouwpercentage voor het pensioen van mijn partner?

  Naast pensioen voor jezelf, bouw je automatisch ook pensioen op voor je partner en kinderen als je komt te overlijden. Dit noemen we partner- en wezenpensioen. Je bouwt vanaf 2024 respectievelijk 70% en 10,5% van het opbouwpercentage ouderdomspensioen aan partner- en wezenpensioen op.

  Het opbouwpercentage voor partnerpensioen wijzigt vanaf 1 januari 2024 van 1,155% naar 1,217%. Door het hogere opbouwpercentage, bouw je dus ook meer pensioen op voor je partner en kinderen. Kom je te overlijden? Dan wordt er doorgerekend met het hogere opbouwpercentage.

 • Waar vind ik mijn persoonlijke pensioencijfers?

  Je vindt jouw persoonlijke, actuele pensioenbedragen naar verwachting uiterlijk eind maart achter de inlog in Mijn Pensioencijfers. Op Mijnpensioenoverzicht.nl krijg je een totaaloverzicht van je pensioen, inclusief AOW en pensioen van eventuele andere werkgevers. Ook in de bedragen die je hier ziet is het nieuwe opbouwpercentage verwerkt.

 • Hoe en wanneer krijg ik meer informatie?

  Deelnemers voor wie dit geldt, ontvangen begin 2024 een persoonlijke (digitale) brief over deze wijzigingen. In die brief staan geen persoonlijke pensioenbedragen. Wat de verhoging van de opbouw voor je pensioen betekent, zie je naar verwachting uiterlijk eind maart terug in Mijn Pensioencijfers.

 • Mijn vraag staat er niet bij

  Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag.