Nieuws

Pensioen ontvangen in het buitenland. Hoe werkt dat?

Bij een verhuizing naar het buitenland komt het een en ander kijken. Om jouw pensioen goed te (blijven) ontvangen, is het belangrijk dat je ons laat weten dat je buiten Nederland woont.

Geef dit aan ons door:

  • Geef jouw adreswijziging aan ons door. Dit kan op twee manieren:
    • via ‘Mijn Pensioencijfers’ bij ‘Direct regelen’, ‘Verhuizing doorgeven’ of
    • met een brief of e-mail waarin je ons informeert over je verhuizing en jouw nieuwe adres. Voeg ook een kopie van je legitimatiebewijs toe. Jouw foto en BSN mag je hierop afschermen.
  • Jouw bankrekeningnummer. Met jouw verhuizing naar het buitenland verandert misschien ook het bankrekeningnummer waarop je het pensioen wil ontvangen. Een nieuw rekeningnummer geef je door via het wijzigingsformulier. Dit staat op onze website bij de ‘Documenten’.
  • Elk jaar een bewijs van leven. Elk jaar dat je in het buitenland woont, laat je ons weten dat je nog leeft. Hoe je dit doet, lees je hier.
  • Ga je scheiden in het buitenland? Dan geef je deze scheiding zelf aan ons door via Mijn Pensioencijfers.
  • Kom je te overlijden in het buitenland? Dan geven jouw nabestaanden dit aan ons door.

Tip: mogelijk krijg je vrijstelling loonheffing

Wij zijn verplicht om in Nederland belasting en soms premies (loonheffing) op jouw pensioen in te houden. Soms hoeft dat niet door afspraken tussen Nederland en het land waar je woont. Lees meer op de belastingdienst.nl of op onze website bij ‘Pensioen in het buitenland.’

Let op: mogelijk extra kosten

Als je jouw pensioen ontvangt op een rekening binnen Europa dan is dit gelijk aan pensioen ontvangen op een Nederlands rekeningnummer. Buiten Europa is dit anders. Je kunt dan te maken krijgen met extra kosten. Ook ontvang je jouw pensioen later dan de 23e van de maand. Je leest meer op onze website.

Vragen?

Met vragen over jouw pensioen kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.