Nieuws

Je belastingvriendelijk extra inkomen voor jouw oude dag

Dat kan alleen als je pensioenopbouw niet maximaal is, of in het verleden niet maximaal was. Om daar achter te komen heb je de Factor A nodig. De A staat voor ‘Aangroei van het pensioen’ dat je vorig jaar hebt opgebouwd bij ons fonds. Dit bedrag staat op jouw Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

Je kunt gebruikmaken van de jaarruimte

Zelf geld opzij zetten voor extra inkomen als je met pensioen gaat, kan verstandig zijn. Één van de manieren om dit te doen is de jaarruimte gebruiken. De jaarruimte is het bedrag dat overblijft als je de Factor A aftrekt van het maximale belastingvrije bedrag dat je mag gebruiken om jouw pensioen belastingvriendelijk aan te vullen. De belastingdienst bepaalt elk jaar het maximale belastingvrije bedrag. Hoeveel jaarruimte je hebt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Op de website van de Belastingdienst kunt je de jaarruimte berekenen.

Belastingvriendelijk omdat, ...

Tot het bedrag van jouw jaarruimte kun je belastingvriendelijk ieder jaar geld opzij zetten voor jouw pensioen. Over jouw inleg betaal je geen belasting zolang jouw inleg en je pensioenopbouw samen binnen de jaarruimte blijven. Pas als je het extra opgebouwde pensioen krijgt, ga je belasting betalen. Dat is gunstig. Dit komt omdat je na jouw AOW-leeftijd een lager tarief voor belasting en sociale premies betaalt dan daarvoor.

Voor- en nadelen van belastingvriendelijk extra sparen voor jouw pensioen

Extra geld opzij zetten voor uw pensioen via jouw jaarruimte heeft het voordeel dat het belastingvriendelijk is. Houd er wel rekening mee dat je dit geld alleen mag gebruiken voor jouw pensioen en niet voor andere (onvoorziene) doelen. Je kunt ook op andere manieren sparen voor later. Bijvoorbeeld via een bank of verzekeraar, zonder gebruik te maken van de jaarruimte. Jouw spaargeld valt dan in box 3. Heb je meer spaargeld dan het vrijgestelde bedrag? Dan betaal je vermogensrendementsheffing. Je kunt altijd nog bepalen of je dit geld inderdaad gebruikt als pensioen. Je kunt het natuurlijk ook voor wat anders gebruiken.

Ben je al met pensioen?

Ben je met pensioen, dan groeit jouw pensioen niet meer aan en is er ook geen factor A meer.

Vragen?

Heb je vragen over jouw pensioen? Die horen we graag. Neem gerust contact met ons op.