Nieuws

De betaalspecificatie van je pensioen in 2023: dit staat erop

Op de betaalspecificatie staan je bruto pensioen, de inhoudingen en je netto pensioen. Wat we inhouden op het bruto pensioen is anders dan vorig jaar. Dat komt doordat de belastingtarieven met ingang van 1 januari 2023 zijn aangepast. Je netto pensioen is hierdoor ook anders.

Deze tarieven zijn veranderd in 2023

1. De bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Het percentage is dit jaar verlaagd van 5,5% naar 5,43%. We moeten dit inhouden op een pensioen tot en met € 66.956. Vorig jaar was dit grensbedrag € 59.706. Boven dit bedrag houden we geen bijdrage Zvw in.

2. De loonheffing

Je betaalt loonheffing (belasting en premies) over je pensioen. Over je pensioen tot en met € 73.031 ga je iets minder loonheffing betalen dan vorig jaar. Over je pensioen vanaf € 73.031 blijft de loonheffing in 2023 hetzelfde als in 2022. Zie hier een overzicht op de website van de belastingdienst.

3. Loonheffingskortingen iets gestegen

Je hebt recht op een korting op de belasting die je moet betalen over je inkomen. Deze loonheffingskortingEen korting op de belasting die je moet betalen over jouw inkomen. is licht gestegen. Hoe hoger je inkomen, hoe lager de algemene heffingskorting is die voor jou geldt.

Is je netto pensioen in 2023 hoger of lager?

Of je netto pensioen door deze veranderingen hoger of lager uitkomt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Je ziet het op de betaalspecificatie die je eind januari van ons fonds ontvangt. In de toelichting bij de betaalspecificatie lees je meer over de veranderingen.

Betaalspecificatie met je jaaropgave in Mijn Pensioencijfers

Tegelijk met de betaalspecificatie ontvang je ook de jaaropgave van je pensioen. Op de bijlage daarbij lees je onder andere wat er verandert aan je pensioen vanaf 1 januari 2023.

We zetten ze eind januari allebei daar voor je klaar. Ook als je de stukken via de post ontvangt. Log in en bekijk je jaaropgave en betaalspecificatie online. De papieren versie ontvang je maar één keer.

Heb je vragen over de aangepaste tarieven?

Kijk dan op de website van de Belastingdienst. Gebruik hierbij de zoekterm ‘fiscale veranderingen 2023’.

Vragen?

Heb je vragen over je pensioen? Die horen we graag. Neem gerust contact met ons op.