Nieuws

Pensioenleeftijd Pensioenfonds MSD blijft 67 jaar

Eind 2016 heeft het ministerie van Financiën bekend gemaakt dat de pensioenrichtleeftijd op 1 januari 2018 wordt verhoogd van 67 naar 68 jaar. Dat klinkt ingrijpend, maar het gaat om een fiscale verhoging. Deze fiscale verhoging betekent dat om te bepalen hoeveel pensioen je mag opbouwen, in de pensioenregeling gerekend moet worden met 68 jaar als leeftijd waarop men met pensioen gaat.

Naast het verhogen van de pensioenleeftijd zijn er ook andere manieren om aan de nieuwe fiscale regels te voldoen. Daar heeft Pensioenfonds MSD voor gekozen. De pensioenleeftijd van Pensioenfonds MSD blijft dus 67 jaar. Hiervoor moet in de pensioenregeling de opbouw van het ouderdomspensioen iets verlaagd worden; van 1,875% naar 1,738% per jaar. Het opbouwpercentage van het partnerpensioen blijft  1,313% (dat is 70% van het oude opbouwpercentage van het ouderdomspensioen).

Waarom stijgt de pensioenrichtleeftijd?

Dat komt door de stijgende levensverwachting en daarmee ook de stijging van de AOW-leeftijd. Jaarlijks wordt berekend of de pensioenrichtleeftijd verder omhoog moet. Dit is zo in de wet opgenomen sinds 2014 (Wet op de Loonbelasting).

Wat betekent dit voor oude regelingen?

Pensioenfonds MSD kent nog oude regelingen, waarin oud-medewerkers in het verleden pensioen hebben opgebouwd. Deze regelingen wijzigen niet. Dus ben je oud-medewerker en heb je nog pensioen opgebouwd in een oude regeling? Dan blijft de pensioenleeftijd voor jou 65 jaar (in pensioenregeling 1973 en 2006) of 62 jaar (in pensioenregeling 1998).

Moet ik tot 67 jaar blijven werken?

De pensioenleeftijd in onze pensioenregeling is 67 jaar. Toch betekent dit niet dat je tot je 67ste door moet werken. Je kunt je pensioenleeftijd binnen de regels aanpassen aan je eigen wensen. Je kunt bijvoorbeeld eerder of in deeltijd met pensioen gaan. Dit is onder voorwaarden al mogelijk vanaf 55 jaar.

Ligt je AOW-leeftijd vóór 67 jaar? Dan stopt de pensioenopbouw op de ingangsdatum van je AOW-uitkering. In de cao is namelijk bepaald dat het dienstverband eindigt bij het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Voor arbeidsongeschikte deelnemers met recht op premievrije pensioenopbouw in verband met arbeidsongeschiktheid, geldt ook dat de pensioenopbouw moet stoppen op de eventuele eerdere AOW-ingangsdatum. 

Wat moet je doen als je eerder (in deeltijd) met pensioen wil gaan?

Ben je nog in dienst? Spreek dan met je werkgever af wanneer je eerder en/of in deeltijd met pensioen wilt gaan, en geef dat dan telefonisch (via 088-116 30 09) of via een e-mail (pf-msd@azl.eu) aan ons fonds door. Doe dit minimaal 6 maanden voordat de wijziging ingaat.
Ben je uit dienst en wil je eerder met pensioen gaan (bijvoorbeeld als je AOW eerder dan 67 jaar ingaat)?  Geef dit dan telefonisch (via 088-116 30 09) of via een e-mail (pf-msd@azl.eu) door aan ons fonds.