Nieuws

Beleidsdekkingsgraad is 121,0% in derde kwartaal

De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds MSD bedraagt per 30 september 2016 121,0%.

De beleidsdekkingsgraad is afgeleid van de maandelijkse DNB-dekkingsgraad. Daarin worden de verplichtingen van het fonds gewaardeerd op basis van de door DNB voorgeschreven rekenrente: de zogenaamde Ultimate Forward Rate (UFR). De DNB-dekkingsgraad bedraagt per 30 september 2016 123,9%. De cijfers per 30 september 2016 zijn inclusief een voorlopige vordering op de werkgever in verband met de bijstortingsregeling .

Naast de beleidsdekkingsgraad en de DNB-dekkingsgraad die worden berekend met een kunstmatige rente, stelt het fonds nog steeds een dekkingsgraad op basis van marktrente vast. Deze marktwaarde-dekkingsgraad wordt berekend met de actuele, echte rente en bedraagt per 30 september 2016 113,6%. Het bestuur hanteert sinds 2006 deze marktwaarde-dekkingsgraad voor beleidsbeslissingen (zoals premievaststelling en toeslagverlening) omdat deze marktwaarde-dekkingsgraad het beste beeld geeft van de werkelijke financiële positie van het fonds.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad is een percentage. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle (opgebouwde) pensioenen te kunnen uitbetalen. Bij een dekkingsgraad van 105% heeft het pensioenfonds €1,05 in kas voor elke euro die het aan pensioen moet uitkeren.

Elke dag anders

De dekkingsgraad is een momentopname. Hij verschilt van dag tot dag. De financiële positie van het pensioenfonds verandert namelijk continu. Zo stijgt en daalt de waarde van aandelen en andere beleggingen, verandert de rente en dus de pensioenverplichtingen, vertrekken er deelnemers en gaan er mensen met pensioen.

Vereiste dekkingsgraad

De wet eist een minimale dekkingsgraad van 104,2% (minimum vereiste dekkingsgraad). Daarnaast moet een fonds reserves hebben. De hoogte van deze reserves is afhankelijk van het beleggingsbeleid (de mate van risico dat wordt gelopen bij het beleggen). Deze reserves zijn meegenomen in de berekening van de vereiste dekkingsgraad. De vereiste dekkingsgraad voor ons fonds is 119,3% (o.b.v. de strategische beleggingsmix).

Meer informatie

In een grafiek zie je hoe de dekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds MSD zich heeft ontwikkeld. Dit overzicht wordt elk kwartaal bijgewerkt.

Bron: Bestuur