Nieuw pensioenstelsel:
Wat betekent dat voor jouw pensioen?


Je hebt het nieuws misschien al in de media gehoord. Afgelopen zomer bereikten het kabinet en de sociale partners een pensioenakkoord. Dat klinkt alsof er per direct veel verandert, maar er is nog veel onduidelijk. De details moeten nog in de wet worden vastgelegd. Alleen de AOW-leeftijd is op dit moment bij wet aangepast.

Wat verandert er voor mijn AOW-leeftijd?

De leeftijd waarop je het AOW-pensioen van de overheid zult krijgen, stijgt de komende jaren minder snel.


  • 2020 - 2021: De AOW-leeftijd stijft niet en blijft 66 jaar + 4 maanden;
  • 2022 - 2023: De AOW-leeftijd stijgt in stappen naar 67 jaar;
  • Vanaf 2024: De AOW-leeftijd stijgt naar verwachting met 8 maanden als de levensverwachting één jaar stijgt.

Verandert de pensioenleeftijd voor mijn pensioen van Pensioenfonds MSD nu ook?

Nee, dat staat los van elkaar. De standaard pensioenleeftijd van Pensioenfonds MSD is 67 jaar. Dit verandert voorlopig niet. Let wel op, want je dienstverband bij MSD eindigt wél op de AOW-leeftijd. Er kan dus een gat ontstaan tussen het moment dat je AOW ontvangt en uit dienst gaat en het moment dat je pensioen van Pensioenfonds MSD ontvangt. Het is en blijft ook mogelijk om je pensioen van ons fonds eerder in te laten gaan. Zo kun je wanneer je AOW start ook het pensioen van ons fonds laten ingaan.

Wat verandert er verder voor mijn pensioen?

Dat staat nog niet vast. Het akkoord bevat een aantal voornemens, die nog in wetgeving moeten worden geregeld. Ze gaan op zijn vroegst in op 1 januari 2022.Uiteraard zullen we hierover later meer communiceren.

Heb je net je pensioen aangevraagd?

En wil je je keuzes veranderen? Bijvoorbeeld omdat je je pensioen, net als je AOW, wilt laten ingaan als je 66 jaar en 4 maanden bent? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!