Wat weet jij van… het verschil tussen bruto en netto?

Als het gaat om pensioen, heeft de Belastingdienst een hoop invloed. Het bedrag dat je bruto verwacht te krijgen kan er heel mooi uitzien op je pensioenoverzicht. Maar als je het krijgt uitgekeerd, kan het netto tegenvallen. Hier kan het pensioenfonds niets aan doen. We leggen uit hoe het werkt.

Zolang je werkt bij MSD, bouw je pensioen op bij ons fonds. Daarvoor betalen jij en je werkgever premie. Dat merk je misschien niet, omdat je werkgever de premie automatisch inhoudt en overmaakt aan ons fonds. Hoeveel dat is, zie je op je salarisstrook. Daar zie je ook dat deze premie wordt ingehouden op je bruto salaris. Over het bedrag aan premie betaal je dus geen belasting.

Bruto in de administratie, netto op je bankrekening

Op het Uniform Pensioenoverzicht dat je elk jaar krijgt, staat het pensioen zoals het pensioenfonds dat bruto per jaar aan je verwacht uit te keren. Maar net als je salaris wordt pensioen straks netto uitgekeerd. Het bedrag is dan lager dan het bruto bedrag dat wij in onze administratie hebben staan. Dit komt door een bijdrage in het kader van de Zorgverzekeringswet en door loonheffingen. Gepensioneerden krijgen elk jaar in januari een jaaropgave en een specificatie van de eerste maandbetaling.

Hoe hoger je inkomen, des te meer je moet betalen aan deze drie zaken. Het maakt hierbij uit hoe hoog je totale inkomen is en dat is bij het pensioenfonds niet bekend. Als je daarbij bedenkt dat de tarieven elk jaar veranderen en je nog keuzes hebt voor de manier waarop je de belasting berekend wilt hebben (heffingskortingen), dan heeft het maken van een netto berekening veel weg van koffiedik kijken.

Woon je in het buitenland en krijg je een pensioen van ons fonds?

Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vrijstelling voor de loonbelasting. Deze vrijstelling kun je aanvragen bij de Nederlandse Belastingdienst, kijk op www.belastingdienst.nl.