MSD’ers over hun pensioen:


Peter van der Wilk

‘Pensioen is nogal abracadabra voor mij’

Peter van der Wilk (61) ziet pensioen als een ingewikkeld onderwerp. De wetgeving verandert vaak en dat maakt het lastig om er een goed beeld te vormen. Toch droomt hij stiekem al van zijn plan om met 65 jaar met pensioen te zijn en met de caravan op pad te gaan.

Waar denk je aan bij het onderwerp pensioen?

‘Ik vind het een ingewikkeld onderwerp, dat ik jarenlang voor me uitgeschoven heb. De regering komt telkens met wijzigingen. Tegen de tijd dat ik aan de beurt ben, is het vast alweer veranderd. Dat maakt het lastig om een beeld van de toekomst te vormen. Het voelt alsof ik een beetje in de leunstoel zit, in afwachting van wat er gaat komen.’

Denk je wel al na over je eigen pensioen?

‘Ik heb daar wel over nagedacht. Ik ben een jaar ouder dan mijn vrouw en we hebben het voornemen om met 65 jaar met pensioen te gaan. Ik heb wel eens naar mijn pensioencijfers gekeken via www.mijnpensioenoverzicht.nl. Dat gaf me een goede indruk van het bedrag dat ik zou krijgen als ik met 65 jaar met pensioen zou gaan. Toch blijft het abracadabra. Ik wil ongeveer een jaar voor mijn pensioenleeftijd er echt in duiken.’

Heb je al plannen voor als je met pensioen bent?

‘Mijn vrouw en ik houden allebei erg van kamperen. We hebben een grote caravan. Daar gaan we dan lekker mee op pad. Op die manier hebben we het wel eens over later.


Daarnaast bereiden we ons ook financieel voor. Zo hebben we recent ons dak volgelegd met zonnepanelen. Daarmee gaan onze energiekosten straks omlaag. Dat scheelt ook weer voor later.’

Heb je een tip voor je collega’s?

‘Als je de mogelijkheid hebt om iets aan de kant te zetten, dan zou ik dat zeker doen. Je weet nooit zeker of de pensioenleeftijd gaat veranderen. Als je iets achter de hand hebt, dan kun je er zelf nog invloed op hebben.’

Kan ik eerder met pensioen gaan?

Veel mensen denken dat ze weinig te zeggen hebben over hun pensioenleeftijd. Dat is niet helemaal waar. Binnen onze regeling kun je je pensioenleeftijd aanpassen aan je wensen.


  • Werk je nu bij MSD? Dan geldt voor jou pensioenregeling 2014. Je kunt vanaf 55 jaar volledig óf in deeltijd met pensioen gaan. Jouw uiterste pensioenleeftijd is 67 jaar.
  • Ben je niet meer in dienst bij MSD? Dan kan een andere pensioenleeftijd voor jou gelden, afhankelijk van je pensioenregeling.


Op onze website www.pf-msd.nl vind je meer informatie over welk reglement en pensioenleeftijd voor jou geldt.


Is je pensioen straks voldoende?

Je bouwt op verschillende manieren pensioen op. Maar is het genoeg om straks van te leven? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Om je eenvoudig een idee te geven van je inkomen en je uitgaven straks, heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) een rekentool ontwikkeld: de Pensioenschijf-van-vijf. Zo krijg je inzicht of je pensioen straks voldoende is om alle uitgaven te betalen. Je vindt de tool op de website van het Nibud.